Katon tehtävä on suojata rakennusta ja sen kunnosta tulee huolehtia, mutta tiedämmekö milloin on aika huoltaa kattoa? Pitääkö taloyhtiön teettä kattoremontti vai riittääkö kattohuolto? Tällaista asiaa on järkevä tiedustella suoraan ammattilaiselta, kenelle kattoremontti ja kattohuolto ovat päivittäistä työtä.

On suositeltavaa, että taloyhtiö käyttää alan ammattilaisen apua, kun kartoitetaan taloyhtiön kattotarpeita. Asiantuntija osaa heti sanoa mikä olisi paras ratkaisu juuri teidän kohteelle. Oli kyseessä kattoremontti tai kattohuolto, ammattilainen osaa antaa tarkan suunnitelman ja kustannusarvoin sen hoitamisesta. Ammattilaisen käyttäminen on kaikkien asukkaiden etu.

Riittääkö kattoremontti vai onko koko katto vaihdettava uuteen?

Usein katon kunnostustarpeet huomataan liian myöhään. Katon vauriot huomataan kun vesivuoto pääsee sisään asuntoon tai sen rakenteisiin jolloin se voi tarkoittaa erittäin kallista korjaustyötä.

Eri vuodenajat kuormittavat kattoa eri tavalla. Syksyn sateet ja kevään sulamisvedet tulee kuljettaa pois katolta mahdollisimman tehokkaasti. Talvella lumikuorma rasittaa kattoa ja silloin tulee kiinnittää huomiota rakenteiden kestävyyteen. Kesällä kattoa kuormitta auringon ultraviolettisäteily, joka rasittaa katon pintarakennetta. UV-sateily aiheuttaa halkeilua, hilseilyä ja haalistumista ja näin heikentää katon sääolosuhteiden kestokykyä.

Kattorakenteissa tulee ottaa huomioon myös ilmanvaihto ja tuuletus, varsinkin kosteudenpoistaminen sisäkattorakenteista. Katon ilmakierto ja tuuletus voidaan hoitaa kuntoon myös kattoremontin avulla. Jos kattomateriaalin alapuolella tuuletusta ei ole hoidettu kunnolla, pääsee kosteus syömään kattoa ja sen rakenteita. Pitkällä aikavälillä tämä vahingoittaa kattoa ja sen rakenteita.

Kattoremontti on paljon muutakin kun kattomateriaalin uusimista.

Kattoremontti tarkoittaa myös rakennuksen energiatehokkuuden parantamista. Kattoremontin yhteydessä rakennuksen yläpohjan lämpöeristystä voidaan lisätä jolloin rakennuksen lämmityskustannukset pienenevät. Yläpohjan tuuletusta voidaan parantaa joka lisää katon käyttöikää. Katon huoltosuunnitelma ja kartoitus tulee tehdä aina ammattilaisen kanssa. Silloin taloyhtiön hallitus saa paljon tarpeellista tietoa, jotka he tiedottavat asukkaille.

Kattoremontti on kuitenkin yksi väistämätön toimenpide, joka tulee suorittaa taloyhtiössä ennemmin tai myöhemmin. Tämä tulee tehdä kuitenkin viimeistään 15 – 20 vuotta talon rakentamisesta, mutta huoltosuunnitelma ja kartoitus voidaan tehdä vaikka heti. Me suosittelemme että taloyhtiössä kiinnitetään huomiota katon kuntoon ja tarkkaillaan sitä säännöllisesti. Ammattilaisten ja kattoalan asiantuntijoiden käyttäminen on osoitus taloyhtiön hallituksen huolellisesta toiminnasta. Huolellinen huoltosuunnitelma varmistaa että asuntojen arvo pysyy ja niissä on turvallista asua.